Følg os

Bolig

Kvinder kan også være handy

Handykvinde

Flere steder er der en klar rollefordeling i hjemmet. Kvinden laver mad, gør rent og vasker tøj, mens manden bygger reoler, slår græs og skifter hoveddøren, når den trænger. Men sådan behøver det ikke at være. Denne artikel er rettet dig som kvinde, der ønsker at blive en rigtig handykvinde. Det beskrives, hvordan du skifter en facadedør samt hvilke ting, du skal huske, inden du går i gang med arbejdet.

Det rigtige forarbejde er vigtigt

Din første opgave er at udvælge den rigtige facadedør. Der findes mange forskellige modeller, der fås i mange farver, hvilket giver mange overvejelser. Materialet er det første valg. Det er vigtigt at tænke på, hvilket materiale der vil gå godt i spænd med huset. Nogle moderne huse ser super godt ud med en plastdør, mens andre får det rigtige look gennem en ny facadedør i træ. Nogle døre er endda lavet i en kombination af træ og aluminium. Hvilken der passer til dit hus er din vurdering.

Det næste du skal tænke over er, om døren skal åbne indad eller udad. Dette er en smagssag, mens hvis du har pladsmangel i din forgang kan en udadgående dør være en stor fordel. Om hængslerne sidder i højre eller venstre side er igen en vurdering, du bør foretage. Vælg den mulighed, der passer bedst til dit hjem.

Mange ønsker en facadedør med glasvinduer i. Dette giver mere lys i hjemmet, og naturligt lys udefra er med til at gøre dit hjem mere hyggeligt. Når du skal vælge glas, kan du vælge mellem 2-lags og 3-lags glas. Fordelen ved 3-lags glas er dette isolerer bedre, men det koster også ekstra i forhold til 2-lags. 3-lags glas anbefales i nyere hjem, der er godt isoleret. I et dårligt isoleret hus vil det ekstra lag ikke gøre stor forskel. Du bør endvidere overveje, om du ønsker klart eller mat glas, og om glasset skal være termoglas.

Montering af facadedøren

Ved monteringen af døren er der igen flere ting at tage stilling til. Når den gamle dør og karm er afmonteret, kan du komme i gang. Først ønsker du at måle hullet i muren. Her måler du fra mursten til mursten i bredden og fra gulv til mursten i højden. Hvis du trækker 2,5 cm. fra dit mål i bredden og 2 cm. fra højden, har du størrelsen på din facadedør inklusiv karm. De fratrukne mål svarer til fugerne mellem dørkarm og muren.

Du er nu klar til selve monteringen. Det første du gør er at placere dørkarmen midlertidigt med kiler i hjørnerne. Herefter tjekker du, at døren er i vater og lod og sikrer, at karmen er i samme plan som den indvendige bagmur.

Tjek nu at de to diagonalmål er lige lange. Hvis de er det, har du placeret dørkarmen rigtigt. Skru dørkarmen fast i muren og hæng døren på hængslerne. Hvis der er lige meget luft mellem karm og dør i både hængselside og den modsatte slutblikside, har du gjort det korrekt. Hvis ikke kan du finjustere døren via hængslerne. Du har nu monteret din dør som en rigtig handykvinde.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *