Følg os

Sundhed

Kvinde med autisme

Kvinde hos psykolog

Hvad er autisme?

Omkring 1 % af Danmarks befolkning har autisme. Autisme er en psykologisk udviklingsforstyrrelse, som kommer til udtryk i sociale sammenhænge. Diagnosen rammer både mænd og kvinder, men der er først for nyligt sat fokus på det at være kvinde med autisme.

Hvordan ses autisme hos piger og kvinder?

De generelle symptomer for autisme viser sig i bund og grund på samme måde hos både mænd og kvinder. Dog er der en række af andre problemstillinger, som kan vise sig hos kvinder.

For mange kvinder på autisme-spektret vil diagnosen ‘autisme’ som oftest  blive stillet i enten ungdommen eller voksenlivet. Årsagen til den sene diagnose menes at skyldes pigers større evne til at engagere sig i skolens sociale sammenhænge.

Som følge af en sen diagnose kan mange piger og kvinder udvikle en række følgesygdomme, som giver udtryk for den underliggende forstyrrelse.

Det kan blandt andet være lidelser som:

  • OCD
  • Angst
  • Depression
  • ADHD
  • Spisevægring

Hvordan opleves hverdagen for piger og kvinder med autisme?

Hos en stor del af den kvindelige befolkning på autismespektret opleves der udfordringer i hverdagens forventninger. Fordi piger og kvinder i større grad end mænd formår at vedligeholde og efterligne sociale mekanismer, kan de møde forventninger om at kunne fortsætte i samme spor som kvinder uden autisme.

De mest almindelige symptomer på autisme som opleves hos kvinder kan være:

  • Besvær med formidlingen af egne behov
  • Manglende vurderingsevne i sociale situationer
  • Konfliktskyhed
  • Udpræget træthed i kølvandet på sociale interaktioner

Hverdages forventninger kan med tiden skabe en følelse af utilstrækkelighed og lede til forværring af autismens følgesygdomme.

For voksne kvinder med autisme kan det vægte meget at skulle have alle aspekter af hverdagen i orden. Derfor kan de ofte være sårbare overfor både stress og lavt selvværd.

Det er vigtigt at passe på sig selv, hvis man som autistisk kvinde befinder sig i en situation, hvor følgesygdommen tager overhånd. Der forefindes dog gode muligheder for supervision, som man trygt kan gøre brug af.

Hvad giver værdi i hverdagen?

Hos piger med autisme har blandet andet ridesport vist sig at være en særdeles gavnlig hjælp i hverdagens dannelse af relationer.

I interaktionen med heste får pigerne en følelse af kontrol og møder en respons fra dyret, uden at skulle hæve stemmen eller krops -mimikken. Derudover kan den hensyntagende nærkontakt med hesten styrke pigernes øvelse i at drage omsorg i omgangen med jævnaldrende.

Voksne kvinder med autisme kan have gavn af både at anerkende hverdagens udfordringer, samt deres eget store potentiale og lige så store tilstrækkelighed.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *