Følg os

Sundhed

Vitaminer til et flot hår

Afslappende kvinde

Vil du også gerne have langt, sundt og stærkt hår? Et flot hår kræver en større indsats end bare en masse shampoo og conditioner. For mange er hårplejeprodukter ikke nok. De kan med fordel kigge på kosten, her kan man gøre en stor forskel. Gennem kosten kan du få lige præcis de vitaminer og mineraler, som du har brug for, for at få et stærkt og sundt hår. Men hvilke vitaminer og mineraler er så vigtigst for at få et sundt og stærkt hår?

Biotin

Når det kommer til at indtage vitaminer for at vedligeholde sundt og stærkt hår, er B-vitaminerne særligt anerkendt for sin god indvirkning på hårcellernes fornyelsesproces. Biotin er også kendt som Vitamin B7. Biotin findes i flere fødevarer som gulerødder, tun, svampe, bananer og solsikkefrø men i lave koncentrationer. Derfor kan det være svært at få nok Biotin igennem sin egen kost. Biotin eller Vitamin B7 er en vandopløselig vitamin og er vigtigt for syntese af fedtsyrer, glukose og nogle aminosyrer såsom valin og methionin.

Folsyre

Folsyre er en vigtig spiller sammen med biotin og hjælper med at balancere den metaboliske aktivitet i kroppen, bloddannelse og blodgennemstrømning. Det sikrer at dine hårceller hele tiden får fornyet næring. En balanceret blodgennemstrømning er nødvendig for at cirkulere ilt og næringsstoffer til svage hårsække.

B-Vitaminer

B-Vitaminer er generelt meget gode for at sætte turbo på hårvæksten, både B5, B6, B9 og B12. Vitamin B6 bidrager til en normal omsætning af protein og glycogen. Glycogen er kroppens vigtigste energikilde til proteinsyntese, en funktion der er vigtig for at hårets vækstprocesser fungerer korrekt. Vitamin B6 arbejder godt sammen med zink, og bidrager til at regulere hormonaktiviteten.

Zink

Zink er et mineral som har mange fordele for hår og hud. En af zink’s vigtigste fordele for håret, er at zink bidrager til at vedligeholde et normalt niveau af det mandlige hormon i blodet, energiproduktion og kroppens proteindannelse. Alle disse er med til at styrke hårcellernes fornyelsesproces. Fordi hårets cyklus afhænger af normal cellulær reproduktion og proteinopbygning, kan en mangel på zink føre til hårtab og hårudtynding. Zink kan som oftest fås gennem de normale fødevarer som mælkeprodukter, kød, fisk osv. Man kan også bruge et zink kosttilskud for at sikre at man får Zink nok. Den anbefalede daglig dosis af Zink er cirka 9 milligram.

Hårvitaminer

Disse vitaminer kan være ekstremt svære at få tilpasset sin kost til. Det vil kræve rigtig meget planlægning og arbejde i at finde de helt rigtige fødevarer. Derfor kan du med fordel gøre brug af hårvitaminer, som er et specialdesignet kosttilskud der indeholder lige de vitaminer og mineraler, som du har brug for at sætte turbo på din hårvækst. Hårvitaminer kan fås som både i vingummi form eller som pilleform. Vingummi formen er oftest den der optages bedst i kroppen.

Find lækre hårvitaminer fra det danske firma Yummi Gummi.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sundhed

Sådan kommer du ud af dit alkoholmisbrug

Alkoholiker

Ingen misbrug er lette at komme ud af – og alkoholmisbrug er ingen undtagelse. Der er dog hjælp at hente, uanset om man har haft et misbrug i 10 måneder eller 10 år. Vi råder til at skride til handling så hurtigt som muligt, så man ikke tager mere fysisk og psykisk skade end højst nødvendigt. Du skal ikke kun starte i behandling for din egen skyld, men også for dine pårørendes skyld, som med garanti savner den person, du var, inden du faldt i den frygtelige alkoholfælde.

Du føler formentlig, at du har spildt en stor del af dit liv på at drikke den ene flaske vodka efter den anden, men glem ikke følgende; det er aldrig for sent at gøre noget. Du kan stadig nå at skabe det liv og den hverdag, som du har drømt om siden barns ben. Læs guiden og bliv inspireret til at tage kontrollen over dit liv igen.

Gør brug af professionel alkoholbehandling

I dag er der masser af muligheder for at blive behandlet for alle tænkelige misbrug – lige fra alkoholmisbrug og stofmisbrug til pillemisbrug. Desværre tyder meget på, at rigtig mange ikke er klar over, hvilke effektive tiltag der findes derude. Det er en skam, da mange alkoholikere ville kunne gå en meget mere lovende fremtid i møde, hvis de fik øjnene op for behandlingsmulighederne. Anonym alkoholafvænning er et af de tiltag, man bør overveje at benytte sig af, hvis man gerne vil have hjælp uden at blive registreret osv.

Sundhedsloven / gratis alkoholbehandling

Du bliver positivt overrasket, hvis du tror, at det koster en formue at komme i behandling for et alkoholmisbrug. Det er nemlig ikke tilfældet. I henhold til Sundhedsloven har alle ret til gratis og anonym behandling inden for 14 dage. Du behøves i øvrigt ikke at vælge din egen kommune, men kan sagtens søge mod andre kommuner i forbindelse med behandlingen.

Selvom alle alkoholikere burde takke ja til gratis alkoholbehandling, så er det en kendsgerning, at det er 100 % frivilligt, om man vil benytte sig af tilbuddet. Ønsker du derfor en bedre fremtid for dig og din familie, så skal du selv være villig til at springe ud i det. Du kan med god grund kontakte din kommune for at blive klogere på behandlingsmulighederne.

Læs mere

Sundhed

De mest almindelige hårproblemer blandt kvinder

Pleje af hår

Man kan næsten ikke tale om kvinder uden at komme ind på hår – og omvendt. Realiteten er nemlig den, at alle kvinder har en stor kærlighed til hår – i særdeleshed deres eget. Derfor er det ikke så mærkeligt, at mange kvinder bliver både kede af det, frustrerede og desperate, når de oplever diverse hårproblemer.

I dag har vi besluttet os for at skrive en artikel om de mest almindelige hårproblemer, hvor vi vil komme ind på, hvor udbredt problemerne er, og hvordan man løser dem på bedst mulig vis.

Fedtet hår

Fedtet hår er ingenlunde et ukendt fænomen – hverken blandt mænd eller kvinder. Faktisk oplever langt de fleste mennesker at have fedtet hår i kortere eller længere perioder. Ingen føler sig hverken tiltrækkende eller sexede med fedtet hår, hvorfor man helt naturligt vælger at afprøve forskellige metoder. Desværre er ikke alle metoder lige givende, hvorfor du efter adskillige behandlinger stadig kan kæmpe med fedtet hår, hvis du er uheldig.

Mange tror, at man får fedtet hår, fordi man bader for sjældent, men det kan faktisk også skyldes, at man vasker sit hår for ofte. Udfordringen er stor, men fortvivl ej; fedtet hår behandles med hårkur og shampoo. Det er bestemt ikke raketvidenskab.

Hårtab

Stort set alle kvinder deler en stor frygt; frygten for at tabe deres hår. Det er uden tvivl noget af det værste, som kan ske for en kvinde, uanset hvor forfængelig man måtte være. Hårtab er af en eller anden grund et stort tabu, hvorfor mange kvinder ikke søger hjælp, i frygt for hvad andre vil tænke. Omkring 30 % af alle kvinder oplever hårtab i nogen eller svær grad i løbet af livet. Derfor står du på ingen måde alene med dette.

Hårtab hos kvinder kan bl.a. skyldes graviditet, arv, stress og vitaminmangel. Uanset årsagen kan og bør man søge professionel hjælp. Du kan starte med at lægge vejen forbi lægen, som helt sikkert har nogle bud på, hvad du kan gøre.

Slidt hår

Slidt hår er ligeledes et stort problem for mange kvinder. Især kvinder med langt hår oplever dette. Det hænger helt naturligt sammen med, at langt hår er gammelt og derfor ikke er lige så stærkt og sundt som nyt hår. Løsningen kunne være at klippe sig korthåret, men det er selvfølgelig ikke et must. For at skabe et sundere hår kan du med god grund holde dig fra at bruge glattejern, føntørrer og elastikker, som alt sammen har en negativ indflydelse på hårets tilstand. I stedet bør du bruge proteinshampoo, serum, balsam og evt. en god proteinkur. Endvidere bør du undgå at vaske dit hår alt for tit. Der er ingen grund til at vaske det hver dag.

Læs mere

Kærlighed

Kvinde – kend din krop

Kvindekroppe

Sådan lyder en bogtitel på en bog af rødstrømpe aktivist og feminist Karen West. Bogen udkom første gang i 1975, og er en håndbog omkring kvindekroppen. Selvom det er længe siden at bogen udkom er titlen stadig yderst aktuel.

Dette kan forstås på mange måder, men i dette tilfælde handler det om sex. Fordi hvis du som kvinde kender din krop godt, vil du også være klar over hvad du tænder på og hvad du synes føles godt. Dette kan være rigtig godt så du kan guide din partner til det bedste sex mellem jer to, men det er bestemt også godt når du skal klare ærterne selv. Hvilket sexlegetøj tænder du på? Og hvor vil du gerne stimuleres?

Åbenhed med omtanke

Der findes ufatteligt meget sexlegetøj på markedet i dag. Der findes sexlegetøj til kvinder, til mænd og til par. Sexlegetøj er ikke længere så tabubelagt et emne som det har været, og efterhånden er det sådan at artikler, guides og reklame for sexlegetøj kan findes flere steder.

Sexlegetøj er endda noget som nogen putter på ønskelisten til jul og fødselsdage. I manges øjne er det rigtig positivt at det er blevet sådan. Kvinder skal ikke skamme sig over at have seksuelle lyster, eller over at de tilfredsstiller sig selv.

Du skal selvfølgelig stadig være opmærksom på at du ikke er alt for åben omkring dit sexlegetøj. Mange arbejdsgivere er begyndt at tjekke potentielle medarbejdere ud på eksempelvis Instagram og Facebook, og hvis det første de ser er masser af billeder af dit sexlegetøj liggende på en seng, kan det godt have en konsekvens for om du får jobbet. Fjordavisen.nu har en artikel om lige netop dette emne liggende nu.

Sexlegetøj til kvinder

Som nævnt ovenfor, findes der rigtig meget sexlegetøj. Der findes til blød sex, hård sex, og til sex lige midt imellem. Der findes dildoer i alverdens former, størrelser og farver. Sexlegetøj til kvinder, og sexlegetøj generelt er blevet en kæmpe industri, og der findes både masser af online shops og fysiske butikker rundt omkring i landet.

Hvad skal jeg vælge?

Netop fordi der findes så meget forskelligt sexlegetøj, kan det være svært at finde ud af hvad du skal vælge. Det første du kan gøre er at læse om de forskellige ting på internettet. Her kan du få en rigtig god ide om hvad de hver især kan gøre for dig. Du kan også vælge at spørge dine veninder til råds. Måske har de noget de gerne vil anbefale.

Når du har guidet dig lidt ind på hvad det er du går efter, så er der ikke andet at gøre end at prøve dig frem. Mange kvinder har ikke kun en enkelt dildo, men flere forskellige slags. Måske har de en lidt større silikone dildo. Måske har de en dildo der kan vibrere. Mini vibratorer er blevet meget populære også. Mange kvinder vælger også en dildo der kan stimulere flere steder på en gang. Hvem husker ikke da Charlotte i Sex and The City, opdager magien ved den dildo det hedder “The Rabbit” som stimulerer 2 steder på en gang.

Er du i et forhold?

Hvis du er i et forhold, og du gerne vil give din partner muligheden for at forkæle dig ekstra meget, findes der også forskelligt sexlegetøj her. En af de ting det virkelig er blevet populært blandt par, er en lille mini dildo kaldet ægget. Det der gør ægget interessant for par, er at ægget kan styres med en fjernbetjening.

Det vil sige at din partner kan styre hvornår ægget skal vibrere, og med hvor høj intensitet.

For nogle kan dette være en rigtig spændende og pirrende leg ude i offentligheden. Sæt ægget op og gå en tur langs søerne i København, og lad så din partner styre ægget. Dette er utrolig godt forspil for jer begge og vil helt sikkert gøre jer klar til at komme hjem under dynen, eller måske når i ikke engang ind til sengen.

Læs mere

Bolig

Gør dit køkken og din livsstil sundere

Saftpresser

Ligger der lidt for meget slik i dine skuffer? Er der lidt for meget smør på brødet? Holder pizzabuddet lidt for ofte uden for døren? Du har måske, ligesom mange andre, overvejet at lave om på madvanerne. Det kan virke som en umulig opgave at overvinde, da du konstant bliver bombet med alle former for usunde tilbud. Slikket ligger altid på lur foran butik-kassen, smørret er altid på tilbud, pizzastedet ligger lige rundt om hjørnet. I de fleste tilfælde er det nærmest lettere at vælge det usunde valg, da dit miljø altid er påvirket af det usunde, og det sunde har sjældent den samme positur i folks hverdag. Det gælder derfor om at gøre det sunde til en tilbagevendende del af din hverdag – omring dig selv med sunde muligheder frem for usunde. Den nemmeste måde at gøre dette på er at starte derhjemme i køkkenet. Indret dit køkken således at det sunde er prævalent – f.eks. med et AUBO køkken som rammerne.

Sådan gør du dit køkken sundere

Hvis du formår at gøre dit køkkens rammer sundere, bliver det også nemmere for dig at tage de sunde valg, da de usunde muligheder ikke længere er inden for armslængde i skufferne eller køleskabet. Og hvordan gør du så køkkenet sundere? Det er der mange bud på, hvoraf du selv kan give eksemplerne dine personlige justeringer, så de passer til dig og dit liv.

 • Køb mindre – ikke mængden, men størrelsen. Hvis du laver mad i en mindre pande eller spiser af en mindre tallerken, så spiser du også mindre. Vores hjerner lever stadig i stenalderen, så når vi ser en fuld tallerken foran os, har vi et instinkt, der siger, at vi skal spise op – for vi ved ikke, hvornår vi kommer til at spise igen.
 • Sæt tallerkener eller skåle med frugt frem. Hvis du på et tidspunkt bliver lidt snack-sulten, kan du hurtigt tage et stykke frugt i stedet for at rode efter noget mere usundt.
 • Brug silikoneforme til bagning. Silikoneformene gør, at du ikke behøver bruge store mængder af fedt.
 • Du kan eventuel anskaffe madlavningsbøger med sunde opskrifter til køkkenet.
 • Få slikket helt ud af køkkenet. Hvis der ikke ligger noget parat, er der langt mindre sandsynlighed for, du spiser noget. For du har nok ikke tænkt dig at køre helt ned i Fakta og købe noget.

Tag et skridt ad gangen – og en frugt ad gangen

Det kan for mange være svært at lave en kold tyrker fra den ene dag til den anden og skifte alt slik ud med frugt osv. Prøv derfor at lave en gradvis omskiftning, så du får tid til at omvende dig til den sunde livsstil. Folk der lavere denne gradvise omstilling holder ofte længere i det sunde liv end dem, der sigter efter at tage en 6 ugers slankekur. Til sidst skal det dog også nævnes, at der intet er i vejen for noget usundt i ny og næ. Det er det overordnede billede, der tæller.

Læs mere

Livsstil

Sådan styrker du dine bækkenbundsmuskler

Gravid kvinde træner

I dag skal det ikke handle om muskler i al almindelighed, men meget specifikt om bækkenbundsmuskler, som der er al mulig god grund til at træne. Hvordan, hvorfor og hvor meget skal man træne sine bækkenbundsmuskler? Det er alt sammen noget, vi vil komme ind på i denne guide. Er du nysgerrig på emnet, så læn dig tilbage og nyd læsningen. Måske lærer du noget nyt i dag.

Derfor skal du træne dine bækkenbundsmuskler

Du har sikkert en god veninde, søster eller kollega, som træner sine bækkenbundsmuskler, men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at træne dem? Det er et godt spørgsmål, som vi meget gerne vil give dig et brugbart svar på. Du skal jo gerne se idéen i at bruge tid på denne særlige form for træning.

Du kan formentlig opnå følgende gennem målrettet træning:

 • En flottere holdning
 • Et bedre sexliv
 • En forbedret evne til at holde på vandet (ufrivillig vandladning er meget udbredt)
 • Færre komplikationer forbundet med graviditet og fødsel

Som du kan læse dig frem til, er der oceaner af gode grunde til at træne de kære bækkenbundsmuskler. Bækkenbundsmusklerne kan trænes på mange måder, hvilket vi selvfølgelig kommer yderligere ind på.

Sådan træner du disse muskler

Nu ved du, hvorfor det er klogt at træne bækkenbundsmusklerne. Næste spørgsmål er så bare, hvordan du skal gribe træningen an. Du har for længst lært at træne dine arme, mave og ben, men hvad med bækkenbundsmusklerne? Der er du muligvis på bar bund.

Ønsker du at styrke din bækkenbund, så kan vi varmt anbefale dig at sætte tid af til træningen i din travle hverdag. Du behøver ikke at bruge meget mere end 5-10 min. pr. gang. Du kan gøre følgende for at styrke din bækkenbund:

 • Massér underlivet blidt
 • Udfør forskellige knibeøvelser (både stående, liggende og siddende øvelser)

En knibeøvelse er ikke bare en knibeøvelse. Der findes rigtig mange forskellige knibeøvelser. Disse repræsenterer forskellige sværhedsgrader og bør udføres i den rigtige rækkefølge for maksimal effekt. Få evt. en personlig træner eller fysioterapeut til at præsentere dig for de mange forskellige øvelser.

De bedste træningsredskaber

Man kan som udgangspunkt godt træne sin bækkenbund uden at investere i en masse forskellige træningsredskaber. Der findes ikke desto mindre en række nyttige redskaber til dette formål. Disse nævner vi kort herunder:

 • Bækkenbundskugler
 • Bækkenbundstræner (en særlig elektronisk enhed, som bruger elektriske impulser)
 • Træningsmåtte
 • Træningsbold

Da nogle af øvelserne skal udføres siddende, vil det også være en fordel at have en stol inden for rækkevidde. Det vigtigste redskab til denne træningsform er uden sammenligning de populære bækkenbundskugler, som kan købes på nettet til konkurrencedygtige priser.

Læs mere

Livsstil

Få et godt liv trods kroniske smerter

Utilpas kvinde

Det er lettere sagt end gjort at definere et godt liv. De fleste kan dog nikke genkendende til, at dét at være plaget af smerter ikke ligefrem har en positiv indvirkning på ens livskvalitet. Dermed ikke sagt, at man ikke kan være glad for livet, blot man bruger meget tid og energi på at tackle ens smerter.

Denne artikel er skrevet til dig, som døjer med akutte eller kroniske smerter. Du kan ikke læse dig til et bedre liv, men følger du vores tips, så er det meget sandsynligt, at du vil gå en lovende fremtid i møde. Måske bliver du smertefri en skønne dag.

Investér i professionel smertebehandling

Drømmen om et smertefrit liv er måske ikke så fjern som først antaget. Der er i hvert fald rig mulighed for at prøve kræfter med forskellige behandlingsformer. En professionel smertebehandling er et vidt begreb, hvorfor det vil give mening at snævre sig lidt nærmere ind på, hvilke muligheder der er. Du kan for eksempel overveje at starte på et psykomotorisk behandlingsforløb, som i grove træk handler om bevægelse, afspænding og kropsbevidsthed. Du kan læse alt om behandling af kroniske smerter på nettet. Der findes ingen mirakelkure, men mon ikke du vil kunne få glæde af nogle af de mange professionelle behandlinger.

Få masser af søvn og hvile

Ønsker du dig en bedre hverdag med færre smerter, så er det alfa og omega, at du prioriterer din søvn højt. Du har nemlig brug for masser af søvn og hvile, hvis du døjer med kroniske smerter. Smerterne vil helt naturligt tære på dit energiniveau, hvorfor du har brug for mere søvn og hvile end gennemsnittet. Foruden en lang og uforstyrret nattesøvn på 8 timer, så kan der være god idé i at tage nogle powernaps i løbet af dagen. En powernap skal optimalt set have en varighed på 10-25 min. – helst ikke mere end det.

Hold dig i gang og spis sundt

Som smertepatient har du brug for at røre dig og holde dig i gang – nøjagtigt ligesom alle andre mennesker. Daglig fysisk aktivitet er vigtigt, men om du går, løber, cykler eller dyrker yoga er ikke så afgørende. Det vigtigste er, at du sætter tid af til sport og motion i din hverdag.

At leve sundt indebærer selvfølgelig også at spise sundt. Du skal i den anledning aldrig gå ned på frugt og grønt, som er spækket med vitaminer, mineraler og enzymer. Alt dette kan hjælpe dig på jagten på en fremtid med færre smerter og højere livskvalitet.

Vi tror på dig.

Læs mere

Livsstil

Gør drømmen om en flottere og friskere hud til virkelighed

Frisk hud

Man behøver ikke at være nogen beauty guru for at gøre drømmen om en flot og frisk hud til virkelighed. Faktisk kræver det ikke nogen særlig indsats fra din side. I dette blogindlæg vil vi komme med en række kvalificerede bud på, hvordan du giver din elskede hud et friskt pust. Du har al mulig god grund til at fortsætte læsningen.

Få foretaget en professionel ansigtsbehandling

Som enhver anden forfængelig kvinde bør du unde dig selv og din hud en professionel ansigtsbehandling fra tid til anden. Man kan gøre meget på egen hånd, men skal man for alvor gøre noget godt for ens hud, så bør man booke tid til en ansigtsbehandling. Clinique Camille er en af de klinikker, man kan lægge vejen forbi, hvis man er bosat i landets stolte hovedstad. Her er der nemlig mulighed for at få foretaget en masse givende behandlinger.

Undgå at blive solskoldet

Det siger næsten sig selv, at det er uhensigtsmæssigt at blive solskoldet. Desværre undervurderer mange konsekvenserne af at blive forbrændt af solens stråler. Det er en skam. Faktum er nemlig, at solens stråler påvirker cellefornyelsen og kollagenproduktionen. Det går hårdt ud over din hud. For at undgå dette bør du altid bruge solcreme med mindst faktor 20 på udsatte steder. Det er især vigtigt, at du bruger solcreme i ansigtet, i særdeleshed på næsen, ørerne og panden, som alle er meget udsatte områder. Du kan endvidere gøre klogt i at bruge kasket.

Gå aldrig ned på væske

Dernæst er det vigtigt at indtage masser af væske. Optimalt set skal man indtage mellem 2 og 3 liter vand om dagen. Indtager du ikke tilstrækkelig meget væske, så risikerer du, at din hud tørrer ud. Drømmer du derfor ikke om tør hud, så må du aldrig gå ned på væske. Når vi skriver væske, så mener vi naturligvis vand, som ikke kan erstattes af sodavand, alkohol eller andre væsker. Vand er uden tvivl den bedste væske for huden og kroppen.

Sørg for at få mindst 8 timers søvn

Du kan sove dig til en pænere hud.  

Ja, du læste rigtigt; det er muligt at sove sig til en pænere hud. Det er en realitet, at huden regenererer om natten, hvorfor det er alfa og omega, at den får tid og ro til dette. Ikke alle mennesker har brug for lige meget søvn, men en god tommelfingerregel lyder på, at man skal sove 8 timer hver nat. Der er kun gode grunde til at prioritere sin søvn.

Læs mere

Sundhed

Gode råd til dig med blødningsforstyrrelser

Bange kvinde

Oplever du ofte blødningsforstyrrelser, kan det skyldes mangel på jern. Vi anbefaler i alle henseender, at du i første omgang går til egen læge for at finde kilden til problemet og derefter en løsning.

Dog kan én af årsagerne sagtens skyldes mangel på jern i kroppen, og af denne grund kan din krop ikke danne de ellers regelmæssige blødninger.

Kraftig menstruation kan medføre jernmangel

Som kvinde kan det være nødvendigt at tilføre jerntabletter til den daglige kost, idet hård fysisk træning og menstruation kan give anledning til jernmangel i kroppen. Er man ikke opmærksom på dette, kan det medføre blødningsforstyrrelser for kvinden, hvilket der skal tages affære på.

Jerntabletter, såfremt det er anbefalet af din læge, kan være med til at genopbygge det optimale niveau af jern i kroppen, således at du fortsat kan træne og lade din krop udstå fysiske prøver. Du kan hos kosttilskudguiden.dk læse meget mere om disse jerntabletter.

Hvorfor er jern så vigtigt?

Jernet i blodet er helt essentielt for, at specielt sportsudøvere kan blive ved med at dyrke sport på højt plan. Jernet i blodet er med til at binde den nødvendige mængde ilt til de enkelte blodlegemer og derfra føre dem rundt til resten af kroppen, efter at lungerne har optaget ilten. Denne funktion er helt essentiel for, at du kan blive ved med at dyrke din sport uden større komplikationer. Det er så at sige et kredsløb, der skal holdes i gang konstant, og lider du af jernmangel, vil du typisk opleve hovedpine, dalende energi og i mange tilfælde også blødningsforstyrrelser.

Hvordan undgår jeg at lide af jernmangel?

Dette spørgsmål bliver vi ofte stillet, og det kan siges helt simpelt. Hold øje med, om din fysiske udholdenhed forbliver den samme, og om du i en periode oplever hovedpine i højere grad end normalt.

For kvinder gælder det om at holde øje med, om de månedlige blødninger forløber regelmæssigt. Skulle dette ikke være tilfældet, anbefaler vi naturligvis at søge egen læge og få de nødvendige svar med herfra. Efterfølgende kan det være en god idé at undersøge dine muligheder for at afprøve særlige jerntabletter, der har til formål at opretholde det naturlige niveau af jern i kroppen.

Det er dog altid vigtigt at rådføre sig med sin læge om, hvor lang tid disse tabletter skal indgå i kosten, da det kan variere fra person til person. Har jerntabletterne hjulpet, vil du opleve et øget energiniveau i din træning og højst sandsynligt formindsket hovedpine. Som kvinde vil du også opleve en tiltrængt regelmæssighed i dine blødninger.

Læs mere

Artiklen indeholder reklame

Populære indlæg