Følg os

Børn og unge Sundhed

Tips til at beskytte dit barn mod solens skadelige stråler

Mor og børn på stranden

Står I og skal afsted på en ferie, hvor solens stråler er skarpere end de stråler, som vi er vant til i Danmark, så er det en rigtig god idé at tænke over, hvordan du kan beskytte dit barn på bedst mulig vis mod solens skadelige stråler. Det er nemlig uhyre vigtigt at passe på huden, og især på vores børn, hvor huden godt kan være ekstra sart.

Vi vil herunder gennemgå nogle af vores bedste tips og tricks til, hvordan du beskytter dit barn mod UV-stråling. Derudover vil vi også slutte af med et tip om, hvordan du anskaffer dig tingene, uden at du skal stresse rundt i byens butikker dagen lang.

UV badetøj er et kæmpe hit over hele verden

En af de nyere opfindelser, som du med rette kan gøre brug af allerede nu, er uv badetøj til børn. Det er nemlig ualmindeligt smart, at UV-beskyttelsen kan komme fra tøjet, da det ofte kan være en større opgave at få smurt solcreme på barnets krop. Derudover kan det være svært at vide, hvor lang tid en solcreme holder, medmindre man køber en creme af høj kvalitet fra eksempelvis apoteket.

Køb solcreme af høj kvalitet

Vi var kort inde at vende dette produkt i sektionen ovenfor. Solcreme af høj kvalitet er naturligvis et must, når du skal have dit barn med til et sted, hvor huden er udsat for solens stråler. Køb gerne en solcreme på et apotek eller hos en anden forhandler, der kan stå inde for kvaliteten. Derudover kan du med rette lede efter de solcremer, der er specielt velegnet til børn. Vær endvidere opmærksom på, at solcremen skal være vandfast.

Det hele kan handles på nettet

Som lovet i indledningen, så ville vi komme ind på, hvordan du nemt og hurtigt kan klare købene af ovenstående produkter. På nettet kan du nemlig finde langt det meste til ganske fair priser. Har du derfor ikke tid til at rende i butikker fra morgen til aften, så anbefaler vi, at du leder efter varerne online.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Børn og unge

Gode tips til den kommende mor til tvillinger

Tvillinger

Er du gravid med ikke kun et, men hele to børn, så ved du sandsynligvis, at du går en hård, men også spændende tid i møde. Inden vi tager hul på selve guiden, vil vi gerne minde dig om, hvor heldig du er. Omkring 1 ud af 83 af alle kvinder får tvillinger, hvorfor du har opnået noget, som de færreste kvinder får lov til. Nogen vil mene, at du har vundet i lotteriet. Hvad tænker du selv?

Er du en smule bekymret for at skulle få det hele til at hænge sammen, når der kommer hele to børn til verden på samme tid, så skal du vide, at det hele nok skal gå godt. Vi giver dig her på siden en masse gode tips vedr. bleer, udstyr m.v.

Gå aldrig ned på udstyr

Selvom noget udstyr kan være dyrt og en smule overflødigt, så er det en kendsgerning, at man ikke kan undvære udstyr, når man skal tage sig af to eller flere børn. Det kan koste en herregård at købe den helt store udstyrspakke, hvorfor man med god samvittighed kan købe det mest nødvendige udstyr til at starte med. Du kan evt. gøre brug af vores tjekliste herunder:

 • Tvillingevogn
 • Højstole (og dertilhørende babyindsatse)
 • Slyngevugge
 • Babyalarm
 • Autostole

Mangler der noget på listen? Så føjer du bare flere ting til ovenfor.

Overvej stofbleer

Som kommende mor til tvillinger frygter du måske, at du kommer til at købe dig fattig i bleer, og med god grund. Det kan nemlig være meget dyrt at skulle købe bleer til familiens mindste, hvorfor mange forældre er begyndt at gå over til de smarte stofbleer. Det er måske ikke den mest praktiske løsning, idet der er meget rengøring forbundet med at bruge stofbleer. Til gengæld kan man spare rigtig mange penge, idet en stofble kan bruges igen og igen.

Katvig er en af de producenter, som har specialiseret sig i at levere stofbleer til prisbevidste og kvalitetsbevidste forældre. Du kan opleve deres udvalg af stofbleer her.

Se dine børn som to individer

Dine børn ligner måske hinanden udefra set, men det betyder ikke nødvendigvis, at de er ens på alle punkter. I takt med at de bliver større, vil du erfare, at deres behov, interesser og styrker er meget forskellige. Det er helt naturligt og derfor ikke noget, man bør forsøge at ændre på. Det er generelt vigtigt, at man ser sine børn som to individer. Du har gjort det godt, hvis begge dine børn trives.

Læs mere

Bolig

Gør dit hjem klar til den kommende familieforøgelse

Baby

Venter du barn? I så fald skal dit hjem selvfølgelig være klar til den kommende familieforøgelse. I denne sammenhæng er der mange ting, der skal være styr på. Vigtigst af alt er dog, at der står et færdigt værelse klar.

Det er dog ikke det eneste, du skal tænke på. Der findes naturligvis også specifikke babymøbler til andre dele af hjemmet. Det inkluderer blandt andet særlige spisebordsstole til babyer. En sådan stol bør du blandt andet også erhverve dig.

Du bør begynde i god tid

I og med at der er mange ting, der skal være styr på, og mange produkter til babyværelset der skal købes, anbefales det at starte i god tid. Det gør det nemmere at huske det hele, mens det gør det muligt at sprede dine udgifter ud over en længere periode. Det kan være rart, hvis budgettet er lidt stramt.

Der er ikke nogen egentlig regel for, hvornår du bør begynde at klargøre hjemmet til familieforøgelsen. Jo før du starter, desto bedre er det dog. Du undgår nemlig at stresse, hvis ikke du skal bruge starten af din barsel og slutningen af din graviditet på diverse opgaver i hjemmet.

Hvad er vigtigst at have styr på?

Du mister hurtigt overblikket, når du skal gøre boligen klar til den kommende familieforøgelse. Der er mange ting, der skal købes, samles og stilles op. Nogle er dog vigtigere end andre, hvorfor det anbefales at disse klares først:

 • Seng: Det er naturligvis af høj prioritet, at du køber en god babyseng. Det kunne eksempelvis være en tremmeseng fra FLEXA, der er en prisvindende og yderst hædret babyseng blandt danskerne.
 • Puslebord: Hvis du skal være forælder, så kommer du ikke langt uden et puslebord. Her har du mange muligheder, men det er dog værd at overveje FLEXA, så der skabes sammenhæng i babyværelset.
 • Højstol: Din baby kan ikke sidde selv fra dag ét. Det kommer dog på sigt, når det er blevet trænet. Derfor er det en god idé, at der er styr på dette. En højstol fra Leander kunne være et oplagt bud.

Det er en god idé, at du og din partner deles om opgaverne. Sørg for, at der er struktur på tingene, så I ikke løser samme opgaver eller foretager samme køb. Hold dertil fokus på, at det hele skal være klar, når selve familieforøgelsen finder sted. Så bliver det en markant mere glædesfyldt oplevelse.

Læs mere

Børn og unge

Skal dit barn konfirmeres i år? Sådan får du styr på alt det praktiske

Pyntet bord

Som mor til en snarlig konfirmand går du en travl tid i møde. Du skal nemlig, medmindre du har en meget struktureret og kreativ partner, stå for det meste af planlægningen. Det kan være yderst tidskrævende, hvorfor du bør starte i god tid. I dag vil vi hjælpe dig med at planlægge den absolut bedste konfirmationsfest for din søn eller datter.

Da det er dit barns store dag og ikke din, skal du selvfølgelig tage ham eller hende med på råd. Dit barn har helt sikkert nogle helt klare præferencer mht. mad, borddækning m.v.

Den forenklede huskeliste

Det er mere end bare svært at bevare overblikket over de mange praktiske opgaver uden en huskeliste. Derfor anbefaler vi dig at få den lavet som det første. Da vi gerne vil hjælpe dig et skridt i den rigtige retning, har vi udarbejdet en kort huskeliste, som du skal være meget velkommen til at bruge og arbejde videre på. Huskelisten består af følgende punkter:

 • Udarbejd en gæsteliste i samråd med konfirmanden
 • Skriv og send invitationer (gør det evt. digitalt)
 • Find og bestil et selskabslokale
 • Indhent tilbud på mad (Kokkekompagniet kan hjælpe – klik her)
 • Arrangér underholdning af den ene eller anden art
 • Find og bestil tøj til konfirmanden
 • Skriv en sang og / eller tale
 • Planlæg borddækning
 • Send takkekort ud til alle gæsterne

Ovenstående liste er ganske rigtigt ikke komplet, men vi har da nævnt de vigtigste opgaver i forbindelse med planlægningen af en konfirmationsfest.

Nogle af punkterne betyder formentlig mere for konfirmanden end andre. Det er især vigtigt, at der bliver serveret mad, som behager såvel de yngre som de ældre gæster. Man går som regel aldrig helt galt i byen med en stor konfirmationsbuffet, hvor gæsterne kan sætte tænderne i alt fra laks og rejesalat til rosastegt kalv og blomkålssalat. Man kan typisk få lov til at skræddersy sin egen menu, hvilket man med fordel kan benytte sig af.

Læs mere

Børn og unge

Sådan køber du legetøj med god samvittighed

Mor og datter

Som mor ønsker du helt naturligt det bedste for dit barn. Derfor tøver du selvfølgelig ikke med at forkæle din lille guldklump med legetøj af forskellig art.

Foruden at tage højde for dit barns alder og din økonomi bør du også have miljøet med i tankerne, når du shopper legetøj. Der er nemlig noget legetøj, som belaster miljøet mere end andet. Netop dét sætter vi fokus på i denne artikel, som skal handle om at handle miljøvenligt legetøj. Fortsæt læsningen og bliv klogere på hvordan du gør miljøet en stor tjeneste.

legebyen_dk

Miljøvenligt fremstillet legetøj vinder frem i disse år

I en tid hvor der tales meget om miljø og sundhed, er det ikke så besynderligt, at miljøvenligt fremstillet legetøj vinder frem. Alle har nemlig et ansvar for miljøet.

Som mor har du rig mulighed for at skåne miljøet. Det kan du ikke kun gøre ved at købe bæredygtigt legetøj, men også ved at købe stofbleer i stedet for almindelige bleer. Man skal nemlig – set fra miljøentusiastens briller – forsøge at genbruge så meget som muligt.

Det kan umiddelbart være svært at vurdere, om legetøj er fremstillet af genanvendelige materialer eller ej. Derfor er man nødt til at dykke ned i produktbeskrivelserne og evt. spørge ind til materialerne i tvivlstilfælde. Du kan også blot vælge at købe legetøj fra et af de brands, som er kendt for at gøre en stor indsats for miljøet.

Dantoy BIOplastic

Dantoy BIOplastic er en spritny serie af miljøvenligt fremstillet legetøj i alverdens flotte farver. Det særlige ved dette legetøj er, at det er fremstillet af sukkerrør, som egner sig til genanvendelse. Sukkerrør er nemlig et vedvarende råmateriale – i modsætning til plastik. Det er takket være denne nye serie muligt at storshoppe legetøj uden at skulle døje med dårlig samvittighed. Legetøjet kan nemlig genbruges 100 % efter kassering. Det er meget unikt.

Dantoy BIOplastic serien forhandles hos legebyen.dk, som sælger alt til børn i en bred aldersgruppe. Du bør foruden deres bæredygtige legetøj tage et kig på deres unikke udvalg af børnemøbler, sportsprodukter m.v. Der er rig mulighed for at gøre en god handel på legetøj hos denne danske forhandler.

Læs mere

Børn og unge

Hvad giver man en nybagt mor i gave?

Gave

En nybagt mor fortjener alt den opmærksomhed, kærlighed og forkælelse, som hun overhovedet kan få. Fælles for alle nybagte mødre er, at de har gennemlevet en hård og følelsesladet tid, hvorfor de fortjener at blive nusset lidt ekstra om.

Er du søster, ven, kollega eller far til en nybagt mor, skal du på udkig efter en passende gave til hende. Mangler du gode gaveidéer? Så sæt dig til rette og nyd vores mange interessante idéer.

Gaver til moderen

Den nybagte mor har allerede fået det mest værdifulde i verden – et barn. Dermed ikke sagt, at hun ikke vil blive glad for en lille gave udvalgt specielt til hende. Skal du gøre hende glad, så kan du med fordel overveje en af følgende gaveidéer:

 • Gavekort til en kropsbehandling (for eksempel massage)
 • Gavekort på en cafétur
 • Smykker
 • Blomster og chokolade (det sikre valg)
 • Nyt til hjemmet

Det er nærmest kun fantasien, som sætter grænser for, hvad man kan give en kvinde, som lige har født. Brug din fantasi og vælg en gave, som du er overbevist om vil vække glæde og taknemmelighed.

Legetøj

Gaver til barnet

Du kan ved at købe ting til barnet glæde både barnet og moderen. Det må siges at være en win-win situation, men hvad skal man købe til et nyfødt barn? Det afhænger først og fremmest af, hvad barnet mangler. Nogle forældre køber jo alt, lige fra tøj og udstyr til møbler, lang tid inden fødslen. Dog kan man næsten altid bruge lidt ekstra legetøj, bøger, pusleposer m.v. Alle disse ting kan købes her: https://loukrudt.dk/ (dansk forhandler)

Herunder kommer vi med vores absolut bedste gaveidéer til barnet:

 • Sutter
 • Uroer
 • Pusleposer (køb med fordel et sæt)
 • Opbevaringsposer (til legetøj)
 • Stofbleer

Som du måske kan fornemme, er der muligheder nok. Det skulle dermed være muligt at finde en passende gave til barnet. Spørg evt. moderen, hvad de mangler til barnet.

 

Læs mere

Børn og unge

Gæsteindlæg: Stiller du (også) dit barn for mange spørgsmål?

Opdragelse

– Gæsteindlæg af Rikke B. Amdisen (@ciha_rikke / ciha.dk)

Den fejl tror jeg mange forældre laver. Børn bliver bombarderet med spørgsmål gennem hele dagen.

”Hvem har du leget med i børnehaven?”

”Hvad legede I?”

”Kan du lige fortælle mormor, hvem der så en traktor i går?”

”Hvad vil du have at spise?”

”Vil du have mere mælk?”

Kan du kende dig selv? Kan du høre, at alle svarene faktisk bare er ét ord – ja eller nej.

Det lægger ikke op til samtale, som jo er noget af dét, der styrker sproget og kommunikationsevnerne.

Alle kan være trætte eller have en off-day – både børn og forældre. Og det er helt okay. Alligevel bliver du her i indlægget lidt klogere på det der med spørgsmål samt et par gode råd og værktøjer. 

Spørgsmålstyper 

Forud for at I kan have en samtale, er det vigtigt, at barnet kan tage sin tur. Dette lærer børn allerede fra de er spæd. Men hvis barnet har svært ved det, kan du give det et vink via dit ansigtsudtryk og kropssprog. Du kan for eksempel:

 • Læne dig frem for at vise, at du er parat til at lytte, hvad barnet vil sige
 • Spær øjnene op med forventning og løft øjenbrynene
 • Smil og nik med hovedet for at opmuntre
 • Vent gerne 10 – ja måske 15 – sekunder på at barnet kommer med sit udspil

Stil spørgsmål der holder samtalen i gang

Det er ikke forkert at stille spørgsmål, men nogle spørgsmål ligger mere op til dialog end andre. Vi voksne bliver utrygge og pinlige, hvis der er for længe stilhed i en samtale, og helt instinktivt udfylder vi stilheden. Det skal vi lære os selv, at vi ikke må blandt børn. 

Al begyndelse er svær. Har du brug for helt konkret hjælp til at komme i gang?

Disse tre bøger guider dig til, hvordan du kommer i god dialog med barnet, og hvilke spørgsmål du kan stille, for at få gang i en god samtale. Bøgerne nedenfor handler mest om emner eller ting, som børnene allerede har oplevet – eller oplever – i hverdagen:

Krible krable rim (149 kr.)
Den store snikke snakke bog (149 kr.)
Den lille bog om store følelser (99 kr.) 

Først oplevelse – så forståelse – og så kommer ordene til sidst ud af munden på de kære små. 

Samtaler med børn

Konsekvenserne ved for mange spørgsmål

Når du stiller spørgsmål, støtter du dit barn til at tage sin tur i samtalen. Men hvis du presser barnet, stopper samtalen.

Mange forældre stiller deres børn mange spørgsmål for at få en reaktion. Og det er helt almindeligt. Men de mange spørgsmål kan blokere barnets deltagelse i samtalen og dermed begrænse input af nye ord til ordforrådet samt læring om kommunikation med andre.

Her er et par vigtige huskeregler. Du skal:

 • Undgå at stille for mange spørgsmål lige efter hinanden
 • Give barnet tid nok til at besvare spørgsmålet (10-15 sekunder)
 • Lade være med at afprøve dit barns viden
 • Ikke stille spørgsmål, som er for svære at svare på
 • Ikke stille spørgsmål, som ikke har noget at gøre med det, der interesserer dit barn lige nu
 • Ikke stille dumme spørgsmål, der besvarer sig selv
 • Stille reelle spørgsmål

Prøv at lave dit spørgsmål om til en konstatering

Vi er forældre til to hørehæmmede piger og en strategi, vi særligt bruger, er at lave vores spørgsmål om til konstateringer / kommentarer.

Spørgsmål        

Hvad er det? Er det en dukke?
Det er vel nok en stor bil, synes du ikke?
Kan du lide din aftensmad?

Konstatering / kommentar

Hej dukke! Ae-ae
Sikke en stor bil

Mmmm! Lækker aftensmad

Som børnene blev ældre, byggede vi så spørgsmål på kommentarerne. Så vi startede en spændende samtale med en konstatering og et efterfølgende relevant spørgsmål. Her følger vi barnets interesse, og det er barnet, der kommer med udspillet.

Børn og tale

Billedet her er et eksempel på hvordan man, ud fra barnets udspil, kan sammensætte en konstatering og et relevant spørgsmål.

Her får barnet også mange gentagelser, som styrker ordforrådet.

Kilde: To skal der til – sprog og tale af Jan Pepper & Elaine Weitzman s. 65

Nu hvor vores børn er knap 3 og 4 år, bruger jeg rigtig mange kommentarer. Det kan være, mens vi leger eller for eksempel laver aftensmad. Når vi er i noget, som har deres interesse, har de en naturlig lyst til at kommunikere og komme med deres egne fortællinger, og vi har samtaler med mange turtagninger. Men inden vi kom hertil, har vi været omhyggelige med de spørgsmål, vi har stillet vores børn, og vi har fulgt de huskeregler, som nævnt i indlægget her

Inspiration fra To skal der til – sprog og tale af Jan Pepper & Elaine Weitzman. En praktisk vejledning for forældre til børn med forsinket sprogudvikling 2007. Kapitel 4: Hold samspillet i gang ved at medvirke efter tur.  

Indlæg skrevet af Rikke Amdisen, Mor til to hørehæmmede piger, som er opereret med en kunstig hørelse. På hendes blog deler hun ud om hverdagen med høretab, børns sprog og tips til at styrke sproget gennem leg. Sammen med sin mand driver hun webshoppen www.ciha.dk Rikke er 29 år og har en baggrund i markedsføring, men har læst moduler inden for logopædi. Hun har en praktisk viden og erfaring med børns sprogtilegnelse.

Følg skribenten på Instagram (@ciha_rikke)

Læs mere

Bolig

Hvad er et omvendt forældrekøb?

Kvinderne i familien

Et forældrekøb er, når forældre køber lejligheder, som deres børn så lejer af dem. Men man kan også gøre det omvendt – købe en lejlighed til sine forældre. Det kan der være mange grunde til at gøre, og det kan vise sig at blive en god investering.

Omvendt forældrekøb er et forholdsvist nyt begreb, som er blevet relevant blandt andet på grund af det lave renteniveau, der findes i dag. Hermed er boliger blevet et lukrativt investeringsobjekt, da omkostningerne ved køb ikke er store, i forhold til de stigende boligpriser.

Hvorfor foretage omvendt forældrekøb?

Selvom det er en god investering, er det ofte andre ting, der påvirker motivationen for at foretage både almindelige forældrekøb og omvendte forældrekøb. Man kan eksempelvis vælge at købe bolig til sine forældre, hvis de ikke selv har økonomien til et køb. For eksempel hvis de er pensionerede, og deres indtægt derfor er begrænset. Eller hvis de har været lejere gennem hele livet, og derfor ikke har en særlig stor kapital.

En anden udbredt motivation for omvendte forældrekøb er også, hvis man ønsker, at ens forældre skal bo tættere på en selv og på deres børnebørn. På den måde kan man hjælpe dem med at flytte tættere på, uden de skal gøre alt arbejdet selv.

At foretage et omvendt forældrekøb

Når man køber bolig – også når der er tale om et omvendt forældrekøb – er der mange ting at overveje. Selvom det på længere sigt kan give afkast, er det stadig mange penge, det drejer sig om. For at ordne købet og alt, der hører med dertil, er det en god idé at sætte sig ind i de mange aspekter af boligmarked, lejekontrakter og så videre, der er forbundet derved. Du kan finde en guide om omvendt forældrekøb her, som giver gode råd og vejledning til dig, hvis du er i gang med eller overvejer at foretage et omvendt forældrekøb. Således bliver det nemmere at overskue købet. Og du får bedre mulighed for at foretage et køb, som er en god investering på den lange bane.

Læs mere

Børn og unge

Gæsteindlæg: Tips – Sådan vælger du den rette størrelse sandal til dit barn 

Glade børn

– Gæsteindlæg af Annette Nielsen (@byannette.dk / byannette.dk)

Sommeren er over os – og børnene glæder sig til at komme ud af de lukkede sneakers og sko – og få luft til tæerne i sandalerne.
Som forælder kan det være rigtig svært at købe sandaler ind til den kommende sæson.
Hvor meget vokser barnets fod mon?  Hvor meget vokseplads er ”ok” ?  Er det smart at gå en størrelse op, så sandalerne med sikkerhed kan bruges hele sæsonen?
Der er nok af overvejelser.

Hvor meget vokser et barns fod ca. om året?

Først og fremmest, så vokser fødderne mest de første år:

 • 1-2 år : vokser foden ca. 20-22 mm pr. år
 • 2-3 år : vokser foden ca. 15-17 mm pr. år
 • 3-8 år : vokser foden ca. 8-12 mm pr. år

Det er naturligvis vigtigt, at du altid tager udgangspunkt i dit eget barns fod og udvikling
– men der findes efter min bedste overbevisning ingen børnefødder, der vokser 1 ½ – 2 cm på en enkelt sæson.

Børnefødder

Hvor meget vokseplads er ok i en sandal til børn?

Som udgangspunkt vil jeg anbefale, at du måler dit barns fod – foden skal gerne stå på et stykke papir, sæt en streg ved hæl og tå… og mål efterfølgende afstanden derimellem.
Det er den mest korrekte målemetode.

Når du kender fodmålet på barnet, skal du tilføje 1 – 1,5 cm til vokseplads.

Det vil dog være min anbefaling at du i små størrelser (under str. 26) holder dig til 1 cm. Voksetillæg – først og fremmest, fordi hvis skoen bliver FOR stor, vil den genere mere end den gavner. Desuden vil skoen blive hurtig slidt, da barnet går forkert i skoen.
Til større børn kan du lettere holde 1,2 – 1,5 cm vokseplads i sandalerne.

HUSK! Du kender barnet bedst!

Det betyder naturligvis også, at det ikke kan anbefales at springe en størrelse over for at give mere vokseplads, så sandalerne kan bruges lægenere. Tænk på, hvordan du selv ville have det i et par sandaler, der faktisk var en størrelse for stor?

Generelt findes der mange forskellige modeller af sandaler til børn på markedet, og junglen stopper ikke blot ved udvalget – for der findes heller ikke 2 sæt børne fødder, der er ens. Så som tommelfingerregel er det en god idé at tage udgangspunkt i fx. et skomærke du kender.
Alternativt så tag fodmålet på dit barns fod, når du vælger det første par sandaler.

Børnesandaler

Skal børnesandaler have lukket eller åben snude?

Det er så absolut et spørgsmål om religion. Jeg har oplevet små børn i åbne sandaler uden problemer
– og set store børn slide snuden op på lukkede på ganske få uger.
Omvendt kan børn i alle aldre slå tæerne i åbne sandaler eller have det svært varmt i for lukkede.

Desuden kan det varmt anbefales, at du eventuelt har et par af hver – således du også har et ekstra par til barnet derhjemme og i institutionen.
På den måde får du en god frihed til at finde en model til forskellige behov, og hvem kan egentlig få for mange sandaler?

Læs mere

Populære indlæg