Følg os

Mode

Kvinder og armbåndsure

I dag bruger både mænd og kvinder armbåndsure, men vidste du, at det faktisk var kvinder, der begyndte at bære armbåndsure, som vi kender dem i dag helt tilbage i begyndelsen af 1800-tallet? Armbåndsure er både praktiske og pæne, og er den dag i dag endnu meget populære. Men hvorfor begyndte kvinder at gå med armbåndsure, og hvilken betydning har armbåndsuret for kvinder i dag?

Dronningen af Napoli

Det første armbåndsur, som vi kender armbåndsure i dag blev designet helt tilbage i 1810 til dronningen af Napoli, Caroline Murat, som var søster i Napoleon. Uret blev designet af franske Abraham-Louis Breget, som senere fik enorm succes med sine designs. Armbåndsuret blev i den kommende tid højeste mode blandt adelen og aristokratiet over hele Europa. Også Dronning Elizabeth I og Dronning Marie Antoinettes siges at have båret armbåndsure. Med tiden kom flere producenter til, som tilsluttede sig produktionen af de populære armbåndsure, som siden da har siddet på mangt et håndled – i dag ikke kun blandt eliten, men også blandt ”almindelige dødelige.”

Længe blev armbåndsure anset som noget feminint, og det tog derfor tid for armbåndsuret at slå igennem som et populært stykke tilbehør blandt mænd. På denne tid foretrak de fleste mænd det større og mere bombastiske lommeur, som blev anset som værende mere maskulint. Det var først en stykke ind i 1900-tallet, at armbåndsuret fik sit mere moderne og sporty image, der igangsatte dets udbredelse blandt mænd.

Køb flotte ure hos Watchfelt.

Kvinder som forbrugere og producenter

Ikke alene var det kvinder, som i første omgang pionerede armbåndsuret, kvinder kom også til at spille en stor rolle i produktionen af armbåndsure. Især Schweiz har en lang historie med produktion af ure, som også den dag i dag gør landet til ophavssted for mange af verdens mest populære og anerkendte mærker inden for ure – heriblandt Omega, TAG Heuer, Rolex og Patek Philippe, som ligeledes var en af de første til at producere armbåndsure. I Schweiz udgjorde kvinder i starten af 1900-tallet mellem en tredjedelen og halvdelen af urmagernes arbejdskraft – en helt abnorm andel for den tid.

Mest til pynt

Armbåndsure har historisk haft et praktisk formål, der tillod bæreren at være i nærheden af et ur til hver en tid, men det fremgår tydeligt at nogle af de tidligste designs, at armbåndsuret allerede dengang også havde et andet formål – nemlig at være til pynt. Da armbåndsuret i første halvdel af 1900-tallet begyndte at få et mere praktisk og sporty image, afspejledes dette i mærkernes designs, der signalerede, at armbåndsuret var en praktisk genstand, der optimerede livet for den moderne kvinde eller mand.

Den dag i dag er armbåndsuret for manges vedkommende mest til pynt. Selvfølgelig kan der være et praktisk element i altid bogstaveligt talt at have et ur lige ved hånden, men i kraft af at de fleste i dag som regel har en smartphone med indbygget ur med sig rundt som en trofast følgesvend, undermineres det praktiske ved armbåndsuret en anelse. Men også i dag er armbåndsuret populært blandt kvinder over hele verden.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *